qwert: Witam, problem z wartoscią bezwzględną.
Mam zaznaczyc na osi zbiór
A= |x| + 2y < (lub równe) 3
B= y >(lub równe) x2
następnie wyznaczyc Iloczyn zbiorów A i B oraz różnice A\B
byłbym bardzo wdzięczny
4 lis 17:59
qwerty: y w zbiorze B ma postać |y|
przepraszam
4 lis 18:03
Mycha: czyli z pierwszego mamy
2y≤3-|x|
y≤ -1/2|x|+3
z drugiego
|y|≥x2
trzeba to narysowac w ukladzie.
co do pierwszego zacznij rysowac od y=|x|, nastepnie przeksztalcenia: y=1/2|x|, y=
-1/2|x| i w koncu y= -1/2|x|+3. Z nierownosci wynika ze wszystko, co jest pod wykresem.
4 lis 18:21