Reszta Taylora
Dorokai: Witam.
Czy może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym zadaniem:
"Dla danej funkcji g, obliczyć resztę Taylora rzędu 5 względem punktu x0 = 0
g(x)= p(1/3){1−x}, x<1.
Nie rozumiem o co chodzi w tym zadaniu, co to jest rząd 5?
8 wrz 09:54
Saizou :
Jak rozwijasz funkcje w szereg Taylora, to liczysz pochodne, ilość pochodnych to rząd
8 wrz 11:18
Dorokai: Policzyłem pochodne:
g(x)= (1−x)3 (potęga 1/3 to tak jakby dać do 3 stopnia całe wyrażenie)
g'(x)= 3*(1−x)2
g''(x)= 6−6x
g'''(x)= −6
g''''(x)=0
Dobrze to zrobiłem? Jeśli tak, to co dalej?
8 wrz 12:26
piotr1973: | | x | | x2 | | 5 x3 | | 10 x4 | | 22 x5 | | 154 x6 | |
3√1−x = 1− |
| − |
| − |
| − |
| − |
| − |
| |
| | 3 | | 9 | | 81 | | 243 | | 729 | | 6561 | |
8 wrz 14:36
Dorokai: Mały błąd.
Nie pierwiastek z 1−x stopnia trzeciego, a pierwiastek z 1−x stopnia 1/3
8 wrz 14:52