Równania wielomianowe drugiego stopnia
Arek: Cześć, potrzebuję pomocy z jednym zadaniem:
Niech z1, z2 będą pierwiastkami zespolonymi równania z2 − 4i√3z − 16 = 0
Oblicz(z1/z2)60
Zbliża się kolokwium, a jakoś nie rozumiem, jak to zrobić.
Z góry dziękuję za pomoc.
8 wrz 00:02
grthx: Δ=(−4i
√3)
2−4*1*(−16)= −48+64= 16
√16=4
| | 4i√3−4 | |
z1= |
| skroc to sobie |
| | 4 | |
Policz tak samo z
2
8 wrz 00:13
8 wrz 00:16
Arek: ok, otrzymuję z1 = 2i√3−2 oraz z2 = 2i√3+2
I dalej dzielenie przez sprzężenie?
8 wrz 00:23
grthx: Tak bym zrobil
8 wrz 00:25
Arek: Nie wiem, czy nie proszę o zbyt wiele, ale mógłbyś (mógłby Pan/mogłaby Pani) − w końcu nie
wiem, z kim mam do czynienia − rozwiązać to dalej.
Rozwiązywałem kilka razy i wychodziły mi różne wyniki, jednak żadnego niestety nie jestem
pewien.
8 wrz 00:32
grthx: Wczoraj juz bylem bardzo zmeczony
| | 1+i√3 | | 1 | | i√3 | |
Po podzieleniu dostaniesz (zapiszmy ta liczbe jako z= |
| = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | |
|z|=r= √(0,5)2+( |
| )2= √0,25+0,75=√1=1 |
| | 2 | |
Wyszlo pieknie
| | π | |
x>0 y>0 1 cwiartka wiec φ= |
| |
| | 3 | |
| | π | | π | |
Teraz z60= 160(cos |
| *60}+isin |
| *60)= 1(cos20π+isin20π) |
| | 3 | | 3 | |
A to sobie juz dokoncz wiedzac ze funkcje cos i sin sa okresowe i maja okres podsatwowy 2π
8 wrz 09:54
Arek: Bardzo dziękuję!
8 wrz 10:08