justysia : matematyka pomóżcie bardzo pomocy: ramie trójkąta równoramiennego jest 3 razy dłuższe od jego
podstawy,a obwód tego trójkąta jest równy 140cm.Oblicz długości boków tego trójkąta.
7 sty 16:17
rozalia:

Obwód obliczamy dodając wszystkie boki do siebie. Długość obwodu wynosi 140 cm.
x−−−−−−−−−−−−>podstawa
3x−−−−−−−−−−−>jedno ramię , drugie wynosi tyle samo
x+3x+3x=140
7x=140
x=140:7
x=20
Podstawa wynosi 20 cm.
Ramię jest 3 razy dłuższe, to
3x= 3*20 =60 −−−−−−−−−−−−−−> jedno ramię.
Drugie też wynosi 60 cm, bo trójkąt równoramienny
Sprawdzamy
20cm + 60cm +60 cm= 140 cm
8 sty 00:13
Eta:
Zapytam

Czy
rozalia ma na pierwsze imię
Basia 
Nasza forumowa
Basia ....
Czy się mylę
8 sty 00:31
Anna:
Dobranoc
ABBA 
! Do jutra!
8 sty 00:57
Eta:
Kolorowych snów
8 sty 01:06
rozalia: niestety nie
8 sty 14:04