Działania na wektorach
Filip: Prosiłbym o pomoc w zadaniach:
1. Ustal dla jakich wartości parametrów m i n wektory a, b, c spełniają warunek c = m*a + n*b,
gdy:
a = [3, 4], b = [2, −1], c = [8,7]
2. Określ dla jakich wartości parametru m wektory u i v mają ten sam kierunek, gdy:
a) u = [−2, −6], v = [2, 3m]
b) u = [3, m], v = [2m, 6]
c) u = [4, 5], v = [m2, m+3]
7 wrz 22:43
bezendu:
2.
a)
|−2 −6 |
|2 3m|
=−6m+12
−6m=−12⇒m=2
b)
|3 m |
|2m 6 |
18−2m2=0
2m2−18=0
m2−9=0
(m−3)(m+3)=0
m=3 ∨m=−3
c) | 4 5 |
| m2 m+3|
4(m+3)−5m2=0
5m2−4m−12=0
dokończ sam
7 wrz 22:52
Eta:
1/[8,7]= m[3,4] +n*[2,−1]
8=3m+2n
7= 4m−n /*2
3m+2n=8
8m−2n=14
+ −−−−−−−−−−
11m=22 ⇒ m=2 to 7=4*2−n ⇒ n= 1
7 wrz 23:30