matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Potęgi
Witek:
Oblicz wartość wyrażenia. Wynik przedstaw w postaci liczby dziesiętnej.
3
a)[(
)
−1
−(1,5)
−1
]
−2
4
8
b)[(1,25)
−1
−
3
√
]
−2
27
Bardzo proszę o pomoc. Prosiłbym krok po kroku, bo chciałbym zrozumieć tego typu zadania
7 wrz 21:46
Saris:
Wiesz jak się podnosi wartość do ujemnej potęgi?
7 wrz 22:03
grthx:
a
b
−n
=
n
b
a
4
2
2
3
9
9*25
225
a) [
−
}
−2
=(
)
−2
= (
)
2
=
=
=
= 2,25
3
3
3
2
4
4*25
100
drugi probuj sam
7 wrz 22:12