Problem z obliczeniem 5!+6!/6!-5!
Siwek: Proszę o pomoc w obliczeniu 5!+6!/6!−5!. Przydało by się również wytłumaczenie przykładu.
Dziękuje za pomoc i życzę spokojnej nocy

pozdrawiam
7 wrz 21:46
ICSP: 6! = 5! * 6
Wyciagnij 5! przed nawias i poskracaj odpowiednio.
7 wrz 21:48
jc: W czym problem? 5! + 6!/6! − 5! = 1
Nawet nie trzeba wiedzieć co oznacza 6! Ważne, że 6! ≠ 0.
7 wrz 21:49
Siwek: W odpowiedziach jest 7/5
7 wrz 21:52
7 wrz 21:54
7 wrz 21:56
grthx: 5!=120
6!=720
| 120+720 | | 840 | | 7 | |
| = |
| = |
| po skroceniu przez 120 |
| 720−120 | | 600 | | 5 | |
7 wrz 21:56
jc: Jerzy, możesz wytłumaczyć, dlaczego
7 wrz 21:58
Siwek: Dziękuje wszystkim za pomoc
7 wrz 21:59
Saris: Bez nawiasów ten przykład nie ma sensu, więc ... ^^
7 wrz 22:00
grthx: I na zdrowie

i jeszcze jedno
7 wrz 22:00
jc: E tam, 2−3+5+7−2+3−7−5 = 0
7 wrz 22:03