Uprość wyrażenie
maciek: Witam, proszę o pomoc z tym przykładem.
x, y > 0
7 wrz 20:42
Mila:
| x−y | | √x−√y | |
| * |
| = ? |
| √x+√y | | √x−√y | |
7 wrz 20:52
piotr: | (x−y)(√x−√y) | | (x−y)(√x−√y) | |
| = |
| = √x−√y |
| (√x+√y)(√x−√y) | | x−y | |
7 wrz 20:53
maciek: No tak, próbowałem tak samo, ale machnąłem się w mnożeniu. Dzięki
7 wrz 21:00
Janek191:
Inaczej
| x − y | | (√x)2 − (√y)2 | |
| = |
| = |
| √x + √y | | √x + √y | |
| | ( √x − √y)*(√x+ √y) | |
= |
| = √x − √y |
| | √x + √y | |
7 wrz 21:21