Sumowanie potęg o różnych podstawach.
Ola: Jaka jest suma jedności liczby 3401+5401+10401 ? Nie wiem jak to ruszyć.
7 wrz 20:41
Ola: Oj , coś się sypnęło.. ma być 3401+5401+10401.
7 wrz 20:43
piotr: 3401 + 5401 + 10401 ?
7 wrz 20:45
Mila:
5401 − cyfra jedności 5
10401 − cyfra jedności 0
34 =81 − cyfra jedności 1
3401=3400*3=(34)100*3− cyfra jedności 1*3=3
3+5+0=8
7 wrz 20:48
piotr: potęgi liczby 3 kończą się na: 3, 9, 7, 1, 3 a więc 3401 kończy się na 3 bo 401 = 4*100+1
5401 kończy się na 5, 10401 kończy się na 0, suma jedności więc jest 8
7 wrz 20:49
Ola: Wielkie dzięki za szybką pomoc.Zaćmiło mnie całkowicie..
7 wrz 21:02