Wyznacz zbiór wartości funkcji
OLA: Wyznacz zbiór wartości funkcji
y=sin(x−π6)+sin(x+π6)
więc najpierw skorzystałam ze wzoru sinα+sinβ, poskracałam to co trzeba i wyszło mi, że y=sinx;
sądziłam, że ZW będzie wynosił <−1;1>, ale w odpowiedziach jest <−√3;√3>,co mam źle proszę
o pomoc.
7 wrz 20:29
Omikron: | | π | |
Musiałaś źle zastosować wzór. Powinno wyjść 2sinxcos |
| =√3sinx |
| | 6 | |
7 wrz 20:33
Mila:
| | π | | π | |
f(x)=sin(x− |
| )+sin(x+ |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | | | | |
sin(x− |
| )+sin(x+ |
| )=2*sin |
| *cos |
| = |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
=2sinx*cos (− |
| )=2*U{√3{2}*sin(x)=√3*sinx |
| | 6 | |
−1≤sin(x)≤1 /*
√3
=
√3≤
√3*sin(x)≤
√3
Zwf=<−√3,√3>
==============
7 wrz 20:38
OLA: Dzięki wielkie!
7 wrz 20:42
Mila:
7 wrz 20:48