Sprawdź czy funkcje f oraz g są równe jeśli:
Ania52: Sprawdź czy funkcje f oraz g są równe jeśli:
f(x)= 1IxI , g(x) = sgnxx
7 wrz 20:26
Mila:
D
f=R\{0}
D
g=R\{0}
| | 1 | |
g(x)= |
| dla x>0 ponieważ sign(x)=1 dla x>0 |
| | x | |
| | −1 | |
g(x)= |
| dla x<0 ponieważ sign(x)=−1 dla x<0⇔ |
| | x | |
f(x) =g(x)
7 wrz 20:31
grthx: Dwie funkcje sa rowne jesli maja te same dziedziny i oprocz tego dla kazdego x z dziedziny
wartosci tych funkcji sa takie same
7 wrz 20:32
Ania52: Ok

Rozumiem i dziękuję bardzo za pomoc
7 wrz 21:08
Hola.Panie: Hola panie jak f(x)= −1/x skoro moduł |x| nie może być mniejszy od zera
22 wrz 21:26
Jerzy:
@Hola.Panie,zapoznaj się z definicją modułu,a nie będziesz zadawał tego typu pytań.
22 wrz 22:47