Podaj wyrazy ciągu geometrycznego, znając sąsiadujące z nim wyrazy
pytuś: Zadanie brzmi: Oblicz x i podaj wyrazy ciągu geometrycznego, wiedząc, że kolejnymi jego
wyrazami są:
2(x+1), x+1, x−1
Zastosowałem wzór: środkowy wyraz podniesiony do kwadratu równa się iloczynami sąsiadujących
wyrazów
czyli:
(x+1)2 = 2(x+1)*(x−1)
Po przekształceniu obliczyłem deltę, której pierwiastek wynosi 4
x1 = −1 i x2 = 3
Teraz tak, po podstawieniu x odpowiedzi się zgadzają, tylko w odpowiedziach jest mowa tylko o x
= 3. Moje pytanie brzmi: dlaczego x = −1 nie może być rozwiązaniem w tym wypadku?
7 wrz 19:54
Adamm: bo wtedy masz ciąg 0, 0, −2
7 wrz 19:56