Udowodnij
ArQuel: Udowodnij, że jeżeli wykresy funkcji mają punkt wspólny to a=b=c
a) y=ax+b
b) y=bx+c
c) y=cx+a
7 wrz 19:32
Eta:
Z treści zadania:
ax+b=bx+c i ax+b=cx+a i bx+c=cx+a
dodając stronami otrzymujemy
2ax+bx+2b+c= 2cx+bx+2a+c
2ax−2cx=2a−2b /:2
(a−c)x= a−b ⇒ a−c=0 i a−b=0 ⇒ a=c i b= c ⇒ a=b=c
c.n.u
7 wrz 22:18
Eta:
Dodam jeszcze,że takie proste pokrywają się
7 wrz 22:33
ArQuel: a skąd wiadomo z tego (a−c)x=a−b że a−c=0 i a−b=0
7 wrz 23:00
Eta:
Po lewej i prawej masz dwie funkcje liniowe
Ax+B = Cx+D są równe gdy A=C i B=D
A= (a−c) i B=0 oraz C=0 i D= a−b
zatem : a−c=0 i a−b=0
7 wrz 23:09