matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną
scxez:
L =
√
H
2
+x
2
dL
dt
=
1
2
√
h
2
+x
2
* (H
2
+x
2
)' =
2x*
dx
dt
2
√
H
2
+x
@
nie mam pojęcia dlaczego się tak rozjeżdża ale chodzi mi o to, czym różni się ta pochodna od zwykłej, że z pochodnej (H
2
+x
2
)' wychodzi 2x*
dx
dt
7 wrz 19:21