potęgowanie o tych samych wykładnikach i podstawach
zdesperowana maturzystka: potęgowanie

!
1.Ile to 5 do potęgi jedna druga razy 5 do potegi jedna druga?
2.Ile to 7 do potęgi jedna druga plus 9 do potęgi jedna druga?
prosiłabym też o wyjaśnienie
7 wrz 17:50
grthx: 1 wynik 5
2. √7+3
7 wrz 17:52
maciu: matura już była!
7 wrz 17:53
zdesperowana maturzystka: czyli w pierwszym skróciły się potegi?
a czemu ci tak wyszlo w drugim? nie rozumiem
7 wrz 17:55
grthx: 1. an*am=an+m
w drugim 91/2= √9= 3
To powinno wystaczyc
7 wrz 17:55
zdesperowana maturzystka: okej,ale w pierwszym są te same wykładniki ,a nie różne...a ty napisałeś teraz tak, jakby
wykładniki były różne
7 wrz 17:58
zdesperowana maturzystka: Dopuszcza aa nie jestem taka tępa ale jestem po wakacjach i zapomialam podstawowe rzeczy..ale
spokojnie wroce do formy
7 wrz 17:59
zdesperowana maturzystka: p.s dziekuje za odpowiedz
7 wrz 18:00
Iryt:
512*512=512+12=51=5
albo tak:
√5*√5=√25=5
7 wrz 18:02
grthx: 51/2*51/2 = 51/2+1/2= 51=5
m in moga byc tez rowne
7 wrz 18:03
zdesperowana maturzystka: ooo tez dziekuje
7 wrz 18:03
grthx: a1/n= n√a
7 wrz 18:04