rozwiąż równanie
del:
x=√2x+2+4
7 wrz 17:22
maciu: czy cyfra 4 jest również pod pierwiastkiem?
7 wrz 17:23
del: nie
7 wrz 17:26
maciu: to czekaj,zaraz zrobie
7 wrz 17:26
maciu: x=7,41
7 wrz 17:27
maciu: teraz to podstaw
7 wrz 17:28
maciu: masz x=2*7,41+1,41+4
7 wrz 17:28
Adamm: 2x+2≥0, x≥−1
x−4=
√2x+2
x
2−8x+16=2x+2
x
2−10x+14=0
Δ=100−4*14=44
x=5+
√11 lub x=5−
√11
7 wrz 17:40
grthx: Dlaczego go wkrecasz ?
7 wrz 17:42
maciu: kto kogo
7 wrz 17:43
Mila:
Jeszcze jedno założenie do rozwiązania Adama.
x−4≥0⇔x≥4 i jest jedno rozwiązanie:
x=5+√11
7 wrz 17:56
Ludwik Montgomery:
Milu, to ostatnie założenie wzięło się z tego, że:
x−4=√2x+2 ?
(po prawej musi być wyrażenie co najmniej równe zero, to po lewej także?)
8 wrz 23:05
Mila:
Zgadza się , generale

Jak w nowym roku szkolnym?
8 wrz 23:06
Jack: pierwiastek ≠ cos ujemnego
8 wrz 23:07
Ludwik Montgomery: Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi!


I nie, nie jestem generałem a do roku szkolnego zostały mi jeszcze trzy tygodnie (na razie
kompletuję książki, nie wiedziałem, że z tym będzie taki kłopot)...
8 wrz 23:13
Mila:
Będziesz. Masz dobry nick. Powodzenia
8 wrz 23:17