Wartość parametru m
Qwadrat: Dla jakich wartości parametru m równanie
−x2 +3x + |x−4| = m
ma jedno rozwiązanie?
Zrobiłem to i w sumie prawie mi wyszło, tylko że w odpowiedziach jest że ma wyjść m=5, a mi
wyszło m=5 i m=0, więc jak sądzę istnieje powód dla którego powinienem odrzucić m=0, tylko ja
go nie znam. Jeśli popełniłem jeszcze jakiś błąd to chętnie się dowiem.
Moje rozwiązanie:
−x2 +3x + |x−4| = m
Określam dla jakich wartości x, |x−4| przyjmuje wartości nieujemne, a dla jakich ujemne.
|x−4|>=0
x−4>=0
x>=4
x∊<4, +∞)
1. x∊(−∞,4)
x−4<0, zatem |x−4|=−x+4
−x2 +3x −x +4 = m
−x2 +2x +(4−m) = 0
Δ = 4 +4(4−m) = 4 +16 −4m = 20 −4m
Równanie ma 1 rozwiązanie dla Δ=0.
20 −4m = 0
4m = 20 / :4
m = 5
2. x∊<4, +∞)
x−4≥0, zatem |x−4| = x−4
−x2 +3x +x −4 = m
−x2 +4x −(4+m)=0
Δ=16 −4(4+m) = 16 −16 −4m = −4m
Równanie ma 1 rozwiązanie dla Δ=0.
−4m=0 / : (−4)
m = 0
7 wrz 16:24
wmboczek:

masz górkę niższą i wyższą, tylko na wyższej jest 1 rozw
7 wrz 16:39
grthx:

Jak jest wartosc bezwzgledna to lepiej wedlug mnie robic wykres takiej funkji
7 wrz 17:06
Qwadrat: Dobra, chyba rozumiem o co teoretycznie chodzi, ale jak mam to 'fachowo' zapisać?
7 wrz 19:15
grthx: Obliczenia sa zrobione ok wedlug mnie .
Natomiast twierdze dalej ze w takich wypadkach nalezy zrobic wykres bo zauwaz ze dla m=0 masz
3 rozwiazania
Masz miec jedno wiec tylko dla m=5
7 wrz 19:45
Qwadrat: Ok, ale jak zrobić ten wykres? To nie jest 'typowa' sytuacja, gdy mogę zrobić tabelkę gdzie dla
'x' obliczam 'y' i sobie rysuję wykres, bo tutaj dochodzi mi jeszcze 'm', a takiego wykresu
jeszcze nigdy nie robiłem.
7 wrz 19:58
grthx: Napisz jaki jest wzor funkcji z lewej strony tego rownia gdy x≥4 i x<4
7 wrz 20:02
Qwadrat: W sensie, że:
dla x≥4, f(x)= −x2 +3x −x +4
dla x<4, f(x)= −x2 +3x +x −4
?
7 wrz 20:07
Qwadrat: Pomyłka, na odwrót:
dla x≥4, f(x)= −x2 +3x +x −4
dla x<4, f(x)= −x2 +3x −x +4
7 wrz 20:08
grthx: Zreszta masz napisane w swoim poscie jakie to wzory
Rysujesz w tych przedzialach i po osi OY tniesz prosta y=m wykres i patrzysz gdzie jedno
rozwiazanie
jesli tego dalej nie rozumiesz to moze ktos inny sprobuje wytlumaczyc
7 wrz 20:09
Adamm: tak, teraz narysuj
7 wrz 20:09
Qwadrat: Czyli po uproszczeniu:
dla x≥4, f(x)= −x2 +4x −4
dla x<4, f(x)= −x2 +2x +4
7 wrz 20:09
piotr: należy sprawdzić czy dla danego m (m=0, m=5), rozwiązanie należy do rozpatrywanego przedziału
dla m=5 należy
dla m=0 nie należy
7 wrz 20:21
Qwadrat: Dobra, narysowałem i wszystko się zgadza, dla f(1) funkcja osiąga maksymalną wartość, równą 5 i
tutaj leży prosta y=m. Zastanawiam się tylko, czy wykres tej funkcji wystarczy podpisać jako
f(x)?
7 wrz 20:24
Mila:
Masz takie wzory funkcji
dla x≥4, f(x)= −x
2 +4x −4
dla x<4, f(x)= −x
2 +2x +4
parabole skierowane w dół.
Największa wartość f(x)= −x
2 +4x −4 w przedziale <4,
∞) :
f(x) jest malejąca dla x≥2
f
max=f(4)=−4
Największa wartość f(x)= −x
2 +2x +4 w przedziale (−
∞, 4):
f(1)=5
Równanie:
−x
2 +3x + |x−4| = m ma jedno rozwiązanie dla m=5
7 wrz 20:25
piotr: rozwiązując zadanie piszesz, że rozpatrujesz funkcję f(x) = −x2 +3x + |x−4| i wtedy możesz się
posługiwać oznaczeniem f(x)
7 wrz 20:28