Prawdopodobieństwo, losowanie kart i rozkłady.
wujcior: 1. 𝑋~𝐵(10, 1/6). Proszę znaleźć 𝑃(|𝑋 − 3| ≤ 1).
2. Losujemy 4 karty z talii 52 kart (bez zwracania). Niech zmienna losowa 𝑋 oznacza liczbę
wylosowanych asów. Obliczyć 𝐸(𝑋) oraz 𝐷(𝑋).
1. Jeśli chodzi o to zadanie to myślałem nad rozkładem Poissona i rozkładem dwumianowym, ale
jedynie co mi się udało ustalić to ,że n=10 ,a p=1/6. Ale to było akurat banalne
![](emots/2/kwasny.gif)
2. Wiem jak zrobić takie zadanie ,jeśli zwracamy karty. Generalnie nie zbytnio pomysłu jak to
ugryźć.
7 wrz 14:44
Saris: co to za rozkład B? binomialny?
7 wrz 19:32
Saris: 2 zrobisz z rozkładu hipergeometrycznego prawdopodobnie.
7 wrz 19:40
Saizou :
Zad. 2
X zmienna losowa dyskretna skupiona na {0,1,2,3,4}
| 4 | |
EX=μ=∑k=04 P(X=k)•k=...= |
| |
| 13 | |
7 wrz 19:55