matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ równań
Wiktoria:
rozwiąż układ równań: 16x−2xy
3
=0 2y−3x
2
y
2
=1
7 wrz 14:04
Adamm:
16x−2xy
3
=0 2x(8−y
3
)=0 x=0 lub y
3
=8 x=0 lub y=2 dla x=0 mamy 0=0
1
2y=1 ⇒ y=
2
dla y=2 mamy 0=0 4−12x
2
=1 12x
2
=3
1
x
2
=
4
1
1
x=
lub x=−
2
2
7 wrz 14:09