Sprawdzenie i pomoc - rozwiązanie układu równań z parametrem
Studentka: Proszę o sprawdzenie zadania i pomoc (na końcu w zapisie):
zbadaj liczbę rozwiązań układu w zależności od parametru m:
2x − y − z = −1
x + my + z = m
x + y + mz = m
2
WARUNKI:
W ≠ 0 −− jedno rozwiązanie.
W = 0, Wx = 0, Wy = 0 −− nieskończenie wiele rozwiązań.
W = 0, Wx ≠ 0 lub W = 0, Wy ≠ 0 −− brak rozwiązań.
| 2 −1 −1 |
W= |1 m 1 | = (z sarrusa) = m
2 + m − 2
| 1 1 m |
Delta =9
m=−2
m=1
| −1 −1 −1 |
Wx= |m 1 m | = (z sarrusa) = m
3 − m
2 − m + 1
| 1 m m
2|
(z grupowania)
m=−1
m=1
| 2 −1 −1 |
Wy= |1 1 1 | = (z sarrusa) = m
2 −2m + 1
| 1 m m
2|
Delta =0
m=1
1. Jeśli m=/= −2 i m =/=1 układ ma jedno rozwiązanie
Dla mER/{−2;1} układ ma jedno rozw,
2. Jeśli m=−2 i m=1 oraz m=−1 i m=1 oraz m=1 układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
(jak to skrócić?)
3. Jeśli m=−2 i m=1 oraz m=/=1 i m =/= −1 lub jeśli m=−2 i m=1 oraz m=/= 1
układ nie ma rozwiązań
(tego też nie umiem zapisać w skrócie

)
7 wrz 12:58
jc: To nie jest prawdą:
" W = 0, Wx = 0, Wy = 0 −− nieskończenie wiele rozwiązań. "
0x + 0y = 0
0x + 0y = 1
W=Wx=Wy =0, a układ jest sprzeczny!
7 wrz 13:58
jc: Dla m = 1 masz
2x − y − z = −1
x + y + z = 1
x + y + z = 1
2x − y − z = −1
x + y + z = 1
3x = 0
x + y + z = 1
x=0
x+z = 1 ∞ wiele rozwiązań
Dla m = −2 mamy
2x − y − z = −1
x − 2y + z = 2
x + y − 2z = 4
− I + II + III: 0 = 7, a więc mamy układ sprzeczny
7 wrz 14:17
Studentka: Dlaczego więc gdzie nie zajrzę jest napisane, że w=0 wx=0 wy=0 to układ jest nieoznaczony?
7 wrz 14:55
Studentka: muszę to rozwiązać metodą wyznaczników, innej nie uznają...
7 wrz 14:55
jc: Kto nie uzna? Poza tym żadną metodą nie rozwiążesz układu, który nie ma rozwiązań.
Policzenie wyznacznika głównego pozwala Ci znaleźć wartości m, dla których układ
ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Dla m=1 i m=−2 układ badasz innymi metodami, ale oczywiście możesz próbować
wyznacznikami, lecz nie będą to wyznaczniki z macierzy 3x3 tylko raczej 2x2
lub 1x1.
7 wrz 15:20
Studentka: "rozwiąż metodą podaną na wykładzie"

wiem, że gdy W =/= 0 to znaczy, że ma rozwiązania. W tym przypadku wychodzi 1 i −2 Nie wiem
natomiast kiedy układ jest sprzeczny i nieoznaczony...
Na korepetycjach miałam metodę Kroneckera a tej z wyznacznikami kompletnie nie rozumiem
7 wrz 15:40