Równanie
pudel i hanecka:
Dla jakich wartości a (podać przedział) rozwiązaniem równania:
4cos(x+0,5π) + 3cos(x+0,25π)=a
jest kąt rozwarty trójkąta
7 wrz 12:47
Adamm: mamy x∊(π/4+2kπ;π/2+2kπ), dla tych przedziałów
| | 3 | |
cos(x+π/2) przyjmuje wartości |
| π do π, cos(x+π/4) przybiera wartości |
| | 4 | |
| | 3 | |
od π/2 do |
| π dla przedziału (0;π) funkcja cos jest malejąca |
| | 4 | |
sprawdzając wartość dla π/4 oraz dla π/2 otrzymamy dany przedział
7 wrz 14:02
Andriej Z:
Nie jestem Kitajew ,ani tym bardziej Goridze nie podaje pouczających i"pouczających" zadań
z rozwiązaniami w formie dialogu.Mnie za szpiclowanie lub freblówkę inteligencką nie płacą,
oraz nie staram się czynić wstrętów .Tyle tytułem wstępu
A w kwestiach merytorycznych:
| | a | |
4cos(x+0,5π) + 3cos(x+0,25π) =a ⇔ cos(x+70o53'11.17)= |
| |
| | 6,478469165 | |
Dlaczego pozostawiam dociekliwym
Panom adamm−twój stary itd.−itp. polecam natomiast odpowiedzieć na pytanie skąd mogłem
to przepisać ?
f(x)=cos(x+70
o53')
Funkcja powyższa ma ekstremum a mianowicie minimum(panie adamm),a także maksimum
(wszystko w przedziale 0,5π;π),przy czym maksimum na końcu przedziału.I jesteśmy w domu
8 wrz 17:24
Adamm: nie wiem, ja nigdy nie przepisywałem odpowiedzi ale jak chcesz mnie oskarżać to mnie to nie
rusza
pytanie było o przedział, jeśli widzisz coś źle to możesz mi o tym powiedzieć
8 wrz 17:31
mx: Ten gosc przepisuje tylko rozwiązania pod zmienionym nickiem więc nie warto z nim dyskutować.
Bo nie ma pojęcia o czym pisze
8 wrz 20:33