matematykaszkolna.pl
Równanie pudel i hanecka: Dla jakich wartości a (podać przedział) rozwiązaniem równania: 4cos(x+0,5π) + 3cos(x+0,25π)=a jest kąt rozwarty trójkąta
7 wrz 12:47
Adamm: mamy x∊(π/4+2kπ;π/2+2kπ), dla tych przedziałów
 3 
cos(x+π/2) przyjmuje wartości

π do π, cos(x+π/4) przybiera wartości
 4 
 3 
od π/2 do

π dla przedziału (0;π) funkcja cos jest malejąca
 4 
sprawdzając wartość dla π/4 oraz dla π/2 otrzymamy dany przedział
7 wrz 14:02
Andriej Z: Nie jestem Kitajew ,ani tym bardziej Goridze nie podaje pouczających i"pouczających" zadań z rozwiązaniami w formie dialogu.Mnie za szpiclowanie lub freblówkę inteligencką nie płacą, oraz nie staram się czynić wstrętów .Tyle tytułem wstępu A w kwestiach merytorycznych:
 a 
4cos(x+0,5π) + 3cos(x+0,25π) =a ⇔ cos(x+70o53'11.17)=

6,478469165 
Dlaczego pozostawiam dociekliwym Panom adamm−twój stary itd.−itp. polecam natomiast odpowiedzieć na pytanie skąd mogłem to przepisać ? f(x)=cos(x+70o53') Funkcja powyższa ma ekstremum a mianowicie minimum(panie adamm),a także maksimum (wszystko w przedziale 0,5π;π),przy czym maksimum na końcu przedziału.I jesteśmy w domu
8 wrz 17:24
Adamm: nie wiem, ja nigdy nie przepisywałem odpowiedzi ale jak chcesz mnie oskarżać to mnie to nie rusza pytanie było o przedział, jeśli widzisz coś źle to możesz mi o tym powiedzieć
8 wrz 17:31
mx: Ten gosc przepisuje tylko rozwiązania pod zmienionym nickiem więc nie warto z nim dyskutować. Bo nie ma pojęcia o czym pisze
8 wrz 20:33