justysia : matematyka pomóżcie bardzo pomocy: ramie trójkąta równoramiennego jest 3 razy dłuższe od jego
podstawy,a obwód tego trójkąta jest równy 140cm.Oblicz długości boków tego trójkąta.
7 sty 16:15
iwon:

Wiemy, że boki są trzy razy dłuzsze wzg. podstawy więc boki oznaczmy jako 3x a podstawe jako
x.
(3x*2)+x=140
6x+x=140
7x=140|:7
x=20
a zatem bok ma 3*20=60cm
podstawa x=20
8 sty 15:28
rozalia:

rozalia:
Obwód obliczamy dodając wszystkie boki do siebie. Długość obwodu wynosi 140 cm.
x−−−−−−−−−−−−>podstawa
3x−−−−−−−−−−−>jedno ramię ,
drugie wynosi tyle samo
x+3x+3x=140
7x=140 x=140:7
x=20
Podstawa wynosi 20 cm.
Ramię jest 3 razy dłuższe,
to 3x= 3*20 =60 −−−−−−−−−−−−−−> jedno ramię.
Drugie też wynosi 60 cm, bo trójkąt równoramienny
Sprawdzamy 20cm + 60cm +60 cm= 140 cm
8 sty 00:13
8 sty 21:18
Hanusiaaa:

140cm:7=20cm
20*3=60
2*60+20=140
Odp. Ramiona = 60 cm
Podstawa = 20 cm.
Jeżeli pani zapyta cię skąd wzięłaś 7 to powiedz, że jeżeli te boki są trzy razy dłuższe a jest
ich 2 to 3+3=6 dodać jeszcze podstawa to 7.
Nie jestem pewna czy dobrze, ale cóż

. Pozdro
( "*" ta gwiazdka oznacza mnożenie)
20 sty 18:26