Rozwiąż równanie
Karo: Jak rozwiązać to równanie? Nie było mnie na lekcji i mam problem

x
3 − x
2 − x +1 = 0
wiem że to się rozkłada jak sie wyciągnie tak żeby w dwóch nawiasach było to samo
czyli x
2(x−1)−1(x−1)=0
(x
2−1)(x−1)=0
Co z tym dalej zrobić?
7 wrz 12:18
marek: jeśli masz takie wyrażenie (przemnożone nawiasy przyrównane do 0), to każdy z nich osobno
przyrównujesz do 0.
Innymi słowy masz to teraz rozbić na dwa równania:
x2−1=0 i x−1=0
7 wrz 12:21
Karo: Czyli będzie (x−1)(x+1)=0 i x−1=0
x=1 x=−1 x=−1
czy dobrze robie? Czemu wyszło 2razy x=−1 ?
7 wrz 12:23
marek: Jest wszystko ok

Może wychodzić dwa razy to samo

Są dwa rozwiązania:
x=1 i x=−1
7 wrz 12:26
Karo: Czyli one się jakby pokrywają? Rozumiem, dziękuję za pomoc
7 wrz 12:28
Jack: (x2−1) mozesz rozpisac ze wzoru skroconego mnozenia (a2−b2) = (a−b)(a+b)
wiec masz
x2−1 = (x−1)(x+1)
a co do tego pokrywania , to tak, jesli Ci wyszlo kilka razy ze np. x = 1 to to jest nadal x=1.
W niektorych zadaniach bedziesz musial okreslic krotnosc pierwiastka i wtedy mozesz powiedziec
ze jest np. dwukrotny (jak w twoim wypadku)
7 wrz 12:32