f potęgowa
marek: O co chodzi?
Mamy funkcję potęgową f(x)=xa
Wszędzie jest napisane, że jeśli a jest ułamkiem 1/n, to D=<0,+∞).
Dla n parzystych zgadza się.
Ale przecież dla n nieparzystych dziedzina może być rzeczywista.
Czemu więc przyjmuje się, że nie jest?
f(x) = x1/3 − ponoć dziedzina to x∊<0,+∞) (czemu nie R?)
g(x) = 3√x − dziedzina x∊R
czy x1/3=3√x tylko dla x≥0 ?
7 wrz 09:44
Antonni: Dla stopni nieparzystych istnieje takze pierwiastek z liczby ujemnej wiec dziedzina to R
7 wrz 09:48
marek: No właśnie. Jeśli jest pierwiastek nieparzystego stopnia to tak.
Natomiast jeśli rozpatrujemy funkcję potęgową o wykładniku 1/n, gdzie n jest nieparzyste, to
dziedzina jest podawana jako nieujemna. Dlaczego?
7 wrz 10:04
===:
... w piętkę gonisz

Rzecz w tym, że to
a może przyjmować dowolne wartości a∊R
zatem dziedzina f(x)=x
a to <0,
∞)
7 wrz 10:05
marek: ===... bez przesady. Dla a=0 masz węższą dziedzinę...
Dziedzina funkcji potęgowej f(x)=xa zależy od wybranego a.
Mamy tu funkcję liniową, kwadratową, homograficzną, pierwiastkową i jeszcze kilka innych . w
zależności od wyboru a.
Dziedziny tych funkcji różnią się, a każda z nich jest funkcją potęgową.
7 wrz 10:25
===:
z tym, że f(x) ale z parametrem ... a parametr jak to parametr − może przyjmować wartości
dowolne (pora już to pojąć)
7 wrz 10:36
===:
możesz mieć zadanie sformułowane np tak:
dla jakich wartości parametr a dziedziną funkcji jest R
7 wrz 10:45
marek: Teraz nie wiem czy trolujesz, czy nie zrozumiałeś pytania.
Moje pytanie dotyczy tego, co jest napisane na dole strony 60 w tablicach matematycznych
Podkowy.
Funkcje f(x)=x1/n i g(x)=n√x dla n nieparzystych dodatnich większych od 1 mają różne
dziedziny.
Df = <0,+∞)
Dg = R
Dlaczego?
Wolfram Alpha rysuje obie funkcje tak, jakby miały dziedzinę nieujemną. Dlaczego?
7 wrz 11:01
ICSP: Zmieniłeś w wolframie rysowanie z liczb zespolonych na rzeczywiste ?
7 wrz 11:27
===:
mareczku ... jak chcesz być poważnie traktowany to treść zadania wpisuj poważnie a nie
okraszoną
własnymi reminiscencjami. Z takim wpisywaniem sam wychodzisz na trola. Ostatni raz odpisuję na
twój jakikolwiek post.
7 wrz 11:32
makler:
=== nie wkurzaj się bo nie warto.
marek to jeden z takich co to wjeżdża autem do jeziora bo tak go poprowadził GPS
Na myślenie jest za leniwy i nazbyt ograniczony
7 wrz 11:40
7 wrz 11:42
marek: znaczy wartości ujemnych
7 wrz 11:56