10 | 5 | |||
Trójkąty ABE i CDE są podobne z cechy (kkk) w skali k= | = | |||
6 | 3 |
3 | 5 | |||
to u= | i w= | |||
2 | 2 |
1 | 5 | 25 | ||||
zatem P1= | *10* | = | = 12, 5 cm2 | |||
2 | 2 | 2 |
1 | 3 | 9 | ||||
P2= | *6* | = | = 4,5 cm2 | |||
2 | 2 | 2 |
9 | 25 | 15 | ||||
P3=P4= √P1*P2= √ | * | = | = 7,5 cm2 | |||
2 | 2 | 2 |
6+10 | ||
lub tak P(trapezu)= | *4= 32 | |
2 |
15 | ||
Poprawiam ostatni zapis : P3=P4= | = 7,5 cm2 | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |