trapez
Adrian: Podstawy trapezu równoramiennego maja dlugosc 12cm i 6 cm. Oblicz pole i długość ramion tego
trapezu, jeżeli jego przekątne przecinaja sie pod kątem prostym
6 wrz 21:07
Jack: Skoro przekatne przecinaja sie pod katem prostym to znaczy ze powstana nam trojkaty (ten do
gory i ten na dole a nie te po prawej) 45 , 45,90.
Łatwo więc można policzyć że przekątne mają długość 9
√2
Z pitagorasa obliczmy ramię.
y
2 = 72 − 18
y =
√54 = 3
√6
Zatem ramie ma długość 3
√2
Wysokosc to nic innego jak H = 6+3=9
| | 1 | |
Zatem P = |
| * (12+6)*9 = 81 |
| | 2 | |
6 wrz 21:56
Jack: Narysowal bym rysunek ale slabo sie czuje
6 wrz 21:59