szeregi
stivi łonda: Chciałbym zapytać, czy jeżeli korzystam z kryteriów do badania szeregu i jakiś szereg ma w
dolny indeksie np n=4 zamiast n=1 (chodzi o to, że od tego miejsca zaczynamy liczyć sume) to
czy to ma wpływ na wynik kryterium? Wiem tylko, że w przypadku całkowego tak, a jak to wygląda
w kryt. cauchego, lamberta, porównawczego?
6 wrz 21:06
Ada: Chodzi ci o lim a
4+a
n+...
6 wrz 21:13
Adamm: nie, chodzi mu o a4+a5+...
6 wrz 21:13
Ada: Ogólnie dodanie skończonej liczby naturalnej (lub odjęcie takowej) nie ma wpływu na
zbieżność/rozbieżność szeregów. Co jak się zastanowisz jest logiczne, bo dodanie liczby
naturalnej do liczby naturalnej daje ci dalej liczbę naturalną. Dodanie liczby naturalnej do
nieskończoności dalej daje ci nieskończoność.
6 wrz 21:16
stivi łonda: To znaczy być może źle sformułowałem pytanie. Jak mamy szerego przykładowo ∑ 1/2n3+3 (przy
czym nad ∑ jest znak∞ a pod ∑ jest napisane n=4) to wtedy jak postępuję? normalnie wyliczam
zbieżność i nie patrzę na indeks dolny pod ∑ czy patrzę?
6 wrz 21:19
Adamm: tak, i to dokładnie Ada chciała ci przekazać
6 wrz 21:28
Adamm: nie patrzysz
6 wrz 21:28
Ada: Nie patrzysz.
Jeżeli poczujesz się lepiej możesz to zapisać jako (n w każdej sumie dąży do nieskończoności) :
∑
n=4 + a
3+a
2+a
1 = ∑
n=1
Jeżeli szereg po prawej stronie jest zbieżny to znaczy, że suma ta jest liczbą skończoną
odjęcie od liczby skończonej jakiś liczb dalej daje liczbę rzeczywistą.
Dla twojego przykładu:
| | 27 | | 4 | | 1 | |
∑n=41/2n3+3 + |
| +3+ |
| +3+ |
| +3 = ∑n=1 1/2n3+3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Jeżeli powiedzmy to po prawej jest rozbieżne (Czyli taka suma dąży do nieskończoności) to
| | 27 | | 4 | | 1 | |
odjęcie |
| +3+ |
| +3+ |
| +3 nie wiele tu zmieni, prawda  |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
6 wrz 21:30
stivi łonda: dziękuję, to chciałem wiedzieć. Przepraszam za zamieszanie
6 wrz 21:38