Wyznacz pochodne funkcji.bardzo proszę
wiktor5175: a) f (x)=5
b) f(x)=3x+4
c) f(x)=−2x+1
d) f(x)=3x2+4x−2
e) f(x)= −1/2x2−5x+1
7 sty 16:13
jo:
a) = 0
b) = 3
c) = −2
d) = 6x+4
e) = −x−5
7 sty 16:16
wiktor5175: dzięki
7 sty 16:19
wiktor5175: a na takie zadania mogę liczyć na odpowiedź:
f) f(x)=2x3−6x2+8x
g) f(x)=−1/3x3+2x2−6x+1
h) f(x)=4x4−2x3+8
i) f(x)=1/10x10 −1/9x9+1/8x8
z góry dziękuje.
7 sty 16:27
wiktor5175:
wiktor5175: a na takie zadania mogę liczyć na odpowiedź:
f) f(x)=2x3−6x2+8x
g)f(x)=−1/3x3+2x2−6x+1
h) f(x)=4x4−2x3+8
i) f(x)=1/10x10 −1/9x9+1/8x8
z góry dziękuje.
7 sty 16:33
jo: no ale i tak przydałoby się tego nauczyć

to są proste przykłady...
7 sty 16:35
jo: spróbuj f) i napisz odpowiedź, jak coś to pomogę...
7 sty 16:36
wiktor5175: bardzo cię proszę o przykład f a spróbuję h
7 sty 16:50
jo:
f) jeżeli masz 2x3 to pochodną liczysz mnożąc wykładnik przez współczynnik przy x i to
mnożysz przez x do potęgi mniejszej o 1, czyli 6x2
f'(x) = 6x2 − 12x + 8
7 sty 16:58
wiktor5175: czy dobrze panie jo


zadanie h)
f(x)=4x
4−2x
3+8
f(x)=(4x
4−2x
3+8)=(4x
4)−(2x
3)+8=4(x
4)
1−2(x
3)
1+5=4 4x
3−2x+5=8x
3−2x+5
7 sty 17:04
kajunia : f) f(x)=6x2−12x+8
7 sty 17:07
jo: Pani

(4x
4)' + (−2x
3)' + (8)' = (4*4*x
4−1) + (−2*3*x
3−1) + 0 = 16x
3 − 6x
2
7 sty 17:11
wiktor5175: dzięki
7 sty 17:15
marcin: 5x + 4x / x
10 lut 13:32