Zdaje sobie pojęcie z tego, że mój rysunek jest tragiczny, i może nie oddaje do końca tego co
chciałem zrobić, ale czy jest możliwe żeby wyznaczyć Pole tej rozety znając tylko bok kwadratu
do którego ona została wpisana
Pole rozety.
1) Pole trójkąta krzywoliniowego ( między listkami rozetki) DCE:
PDCE=a2−(Pwycinka AED+Pwycinka BEC+PΔABE)=
| 1 | a2√3 | |||
=a2−( | πa2+ | ) | ||
| 6 | 4 |
| πa2 | a2√3 | |||
Prozety=a2−4*(a2− | − | )= | ||
| 6 | 4 |
| 4πa2 | 4a2√3 | |||
=a2−4a2+ | + | )= | ||
| 6 | 4 |
| 2πa2 | ||
= | +a2√3−3a2= | |
| 3 |
| 2π | ||
=a2*( | +√3−3) | |
| 3 |