Funkcja kwadratowa
xyz: Wyznacz wartość m f(x)=1/4mx2+(m−1)x−m2+m+1 dla których zbiór wartości to przedział <1, ∞)
proszę o pomoc i wytłumaczenie
6 wrz 20:34
grthx: | | 1 | | 1 | |
napisz jak ma byc poczatek |
| czy |
| mx2 |
| | 4mx2 | | 4 | |
6 wrz 20:37
Jolanta: warosc to y .Skoro jego najmniejsza wartośc=1 to znaczy,że wykres−parabola−ma tam wierzchołek
.Jej ramiona idą w góre,dlatego wartoścy dazy do ∞
6 wrz 20:40
xyz: te drugie 14mx2
6 wrz 20:44
6 wrz 20:58
xyz: potrzebuje dla jakiego m
6 wrz 20:58
Jolanta: policz Δ podstaw i wyliczysz m
6 wrz 21:00
grthx: | −Δ | |
| =1 podstawiaj i licz |
| 4a | |
6 wrz 21:00
6 wrz 21:06
xyz: a tutaj nie wiem czy źle delte liczę ale wychodzi mi m3
6 wrz 21:17
xyz: mam delte m3 −3m+1 ot chyba coś źle
6 wrz 21:19
Adamm: m3−3m+1 jest ok
6 wrz 21:20
Jolanta: dobrze ,dalej licz
6 wrz 21:21
xyz: no i mam teraz −m3+3m−1m=1 coś z tym można robić jeszcze?
6 wrz 21:25
Adamm: nie, mnóż m i sprawdzaj pierwiastki wymierne
6 wrz 21:27
grthx: Pomnoz teraz obustronnie przez m dla m≠0
6 wrz 21:28
Adamm: | | 1 | |
nie wiem czy kojarzysz ale zaznaczyłem że |
| m>0 ⇒ m>0 |
| | 4 | |
6 wrz 21:29
xyz: to mam −m3+3m−1=m i dalej nie czaje co można by z tym robić
6 wrz 21:34
Adamm: serio? przecież ci powiedziałem
6 wrz 21:35
Adamm: patrz 21:27
6 wrz 21:35
xyz: A te pierwiastki wymierne jak się sprawdza bo teraz sprawdziłem w necie na szybko to coś z
wielomianami a ja tego nie miałem jeszcze
6 wrz 21:38
Jolanta: −m3+2m−1=0
m=1
6 wrz 21:39
Adamm: patrzysz na wyraz wolny oraz współczynnik przy największej potędze
rozwiązania wymierne to ± dzielniki wyrazu wolnego przez współczynnik przy największej potędze
6 wrz 21:40
Adamm: przez dzielniki współczynnika przy największej potędze*
6 wrz 21:41
Adamm: miałeś chociaż hornera?
6 wrz 21:43
Jolanta: pierwiastek jest liczbą całkowita
sprawdzassz dzielniki wyrazu wolnego
dla m=1 −13+2−1=0
czyli m=1 jest pierwiastkiem dzielę −m3+2m−1przez (m−1) i otrzymuję −m2−m+1
6 wrz 21:45
xyz: Nie miałem niczego takiego, dobra dzięki za próbę pomocy, ale nic z tego nie umiem. Pójdę jutro
do nauczyciela może on mi da rade to wytłumaczyc.
6 wrz 21:46
Adamm: spróbuj to zrobić wzorem skróconego mnożenia
6 wrz 21:50
Adamm: tzn. przekształcić f(x)
6 wrz 21:59