pochodna cąstkowa
MM: pochodna po x i y
f(x,y)=−1008xy2+ln(x2016+y2016)
6 wrz 20:33
Janek191:
| | 2 016 x2015 | |
f 'x( x, y) = − 1008 y2 + |
| |
| | x2016 + y2016 | |
6 wrz 20:36
Janek191:
| | 2016 y2015 | |
f 'y (x, y) = − 2016 x y + |
| |
| | x2016 + y2016 | |
6 wrz 20:39
piotr: | | 2x2015 | |
d/dx f(x,y) = 1008( |
| − y2) |
| | x2016 + y2016 | |
| | x2014 | |
d/dy f(x,y) = 2016y( |
| − x) |
| | x2016 + y2016 | |
6 wrz 20:44
MM: a jak sprawdzić czy ta funkcja ma ekstremum w punkcie (1,1)?
6 wrz 20:45