proste w przestrzeni
bezradna: Hej. zadanie jest z ETRAPEZA. Próbowałam je już rozwiązać wiele razy ale wciąż mi nie wychodzi.
Pomoże ktoś ?
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do prostej l:
A(2, −5, 3)
| | x + 5 | | y | | z−1 | |
l: |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | −2 | | 1 | |
6 wrz 19:49
jc:
Takich prostych jest
∞ wiele.
| | x−2 | | y+5 | | z−3 | |
np. |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | 2 | | 1 | |
lub
itp.
6 wrz 20:10
bezradna: moge prosic o przykładowe obliczenia?
6 wrz 20:14
jc: No chyba że dopuszczasz tylko proste leżące w jednej płaszczyźnie.
Wtedy Twoja prost powinna być prostopadła do wektorów (3,−2,1), (3,5,−4),
a więc równoległa do wektora (1,5,7)
6 wrz 20:19
jc: Chyba jednak inaczej

W tym drugim przypadku mamy
| x − 2 | | y+5 | | z−3 | |
| = |
| = |
| |
| 19 | | 20 | | −17 | |
6 wrz 20:52
jc:
Przyjmijmy, że proste prostopadłe w przestrzeni muszą leżeć w jednej płaszczyźnie.
Zadanie można rozwiązać na kilka sposobów.
Pierwszy sposób. Na danej prostej szukasz takiego punktu, od którego do punktu A
trzeba skręcić pod kątem prostym.
Drugi sposób.
u = wektor wyznaczający kierunek danej prostej
v = wektor łączący punkt A z jakimkolwiek punktem danej prostej.
w = wektor prostopadły do u i v (jest to wektor prostopadły do płaszczyzny zawierającej
daną prostą i punkt A
p = wektor prostopadły do w i do u (kierunek szukanej prostej).
6 wrz 20:59
bezradna: Tak, muszą leżeć w jednej płaszczyźnie. Z równania prostej wyznaczyłam wektor o wpółrzędnych u=
[3, −2, 1].
Z równania prostej zapisanego w postaci parametrycznej czyli x=3t − 5 y=−2t z=t+1 wzięłam
wspólrzene do punktu B.
Punkt A i B utworzyły wektor: AB= [3t−7, −2t+5, t−2]. Jeżeli wektor u i AB są prostopadłe to
znaczy że ich iloczyn skalarny jest równy 0.
Po wyliczeniu zmiennej t wychodzi mi nie ten wynik co w odpowiedziach. Co robie zle?
6 wrz 22:38
Mila:
Np. tak:
A(2, −5, 3)
l:
x=−5+3t
y=−2t
z=1+t, t∊R
Spośród punktów P(−5+3t,−2t,1+t)∊l wybieramy taki, że:
AP
→⊥[3,−2,1]
AP
→=[−5+3t−2,−2t+5,1+t−3]=[−7+3t,5−2t,t−2]
[−7+3t,5−2t,t−2] o[3,−2,1]=0
−21+9t−10+4t+t−2=0
| | 1 | | 4 | | 5 | |
AP→=[ |
| , |
| , |
| ] || [1,4,5] wektor kierunkowy szukanej prostej |
| | 14 | | 14 | | 14 | |
=====================
6 wrz 22:49
Mila:
A co masz w odpowiedzi?
6 wrz 22:51
jc: Tak samo liczyłem, t = 33/14, kierunek szukanej prostej = (1,4,5).
Tyle samo Ci wyszło?
6 wrz 22:55
bezradna: | x−2 | | y + 5 | | z−3 | |
| = |
| = |
| |
| 9 | | 22 | | 17 | |
6 wrz 22:55
jc: Mila, widzę, że mamy taki sam wynik
6 wrz 22:57
6 wrz 22:58
jc: bezradna, powtórz za pewien czas rachunek, może uzyskasz tyle, co my.
Jedno się zgadza, Twój wektor jest prostopadły do kierunku prostej l.
Mi za pierwszy razem wyszło jeszcze inaczej ...
6 wrz 23:01
bezradna: czyli w odpowiedziach jest najpewniej błąd?
6 wrz 23:02
Mila:
A co masz w odpowiedzi to z 22:55.
I co masz niezgodne z moimi obliczeniami?
Niekoniecznie, nasza prosta ma punkt wspólny z prostą l.
Twoja może jest skośna.
6 wrz 23:29
Antonni: Ja nie jestem bezradna ale odpowiedz jest taka jak 22:55 sprawdzilem w kursie
7 wrz 08:31
Jack: Blad moze byc...jesli mowisz o zadaniu domowym to tym bardziej.
Mozesz sprawdzic czy na jegon stronie gdzies nie pisal o tym albo po prostu zglos to.
7 wrz 09:35
Jack: PS mozesz powiedziec ktora lekkcja to jest?
7 wrz 09:40
Antonni: Ja tego nie liczylem
tak zadanie domowe nr 4a dzial proste
7 wrz 09:44