matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Kasia:
Obliczyć granice: lim
sin(x−1)
x
2
+ x − 2
x −> 1 Ktoś byłby w stanie pomóc?
6 wrz 19:25
ICSP:
x
2
+ x − 2 = (x − 1)(x + 2) więc
sin(x−1)
1
1
1
*
→ 1 *
=
gdy x → 1
x − 1
x + 2
1 + 2
3
6 wrz 19:33
Kasia:
sin(x−1)
Może głupie pytanie...ale dlaczego
= 1 ?
x−1
6 wrz 19:46
ICSP:
sint
Gdy x → 1 to x − 1 → 0 a jak pewnie wiesz lim
t → 0
= 1
t
6 wrz 19:51