Ekstremum
Pati18773: | | x2−ax+b | |
Wyznacz wartości a i b, dla których funkcja f(x)= |
| osiąga ekstremum lokalne |
| | x−5 | |
równe 1 w punkcie x
0=3. Rozstrzygnij, czy jest to minimum czy maximum. Czy jest to jedyne
ekstremum lokalne tej funkcji?
Policzylam pochodna i wyszlo mi tyle:
| | x2−10x+5a−b | |
f'(x)= |
| |
| | (x−5)2 | |
No i ten warunek jeszcze ze f'(3)=1
Co dalej ?
6 wrz 19:11
Janek191:
f '(3) = 0 i f(3) = 1
6 wrz 19:12
yht:
zły ten warunek f'(3)=1
żeby było ekstremum w punkcie x0 to wartość pochodnej dla x0 musi się zerować!
zatem musi być f'(3)=0 − jedno równanie
jeśli ekstremum ma być równe 1, to wartość funkcji f w punkcie x0=3 musi być równa 1
zatem f(3)=1 − drugie równanie
z obu warunków robisz układ równań i obliczasz a i b
6 wrz 19:16
Pati18773: Super dzieki wielkie wyszlo
6 wrz 19:35