Algebra
ilovecalka: Czy ktoś da rade to zrobić?




Utwórz macierz rozszerzoną A(u) układu równań liniowych
2x
1 + 3x
2 + 4x
3 = 5
(u): 3x
1 + 2x
2 + x
3 = 2
4x
2 + x
3 = 6
nad Z
7. Następnie stosując metodę eliminacji Gaussa! (sprowadź A(u)
do kanonicznej postaci górnoschodkowej, a następnie całkowicie zredukowanej),
zbadaj precyzyjnie liczbę rozwiązań układu równań i podaj opis zbioru jego
rozwiązań, wypisując wszystkie rozwiązania (uzasadnij odpowiedź).
6 wrz 19:02
maciu: Obawiam się,że za trudne zadanie .Skoro ja tego nie pojmuje to nikt ci nie pomoze.zamykam
temat.
6 wrz 19:43
jc:
2a + 3b + 4c =5
3a + 2b + c =2
4b + c = 6
2a + 3b + 4c = 5
b + 2c = 5
4b + c = 6
a + 5 b + 2 c = 6
b + 2c = 5
a + 4b = 1
b + 2c = 5
przyjmij np. b jako parametr b = 0,1,2,3,4,5,6
a = 1 + 3b
c = 6 + 3b
(1,0,6), (4,1,2), ...
6 wrz 19:57
ilovecalka: Dzięki, mógłbym prosić o komentarz co i jak sie robi?
6 wrz 21:42
ilovecalka: Ktoś pomoże?
8 wrz 21:21