Algebra
ilovecalka: Ciężko będzie to rozwiązać


4. (a) Wykorzystując własności „standardowego” iloczynu skalarnego
na R−przestrzeni liniowej V = R3, oblicz odległość punktu A = (3, 4, 2)
od prostej wyznaczonej przez punkty B = (−2, 1, 3) i C = (−1, 2, 0) w przestrzeni E
3.
(b) Na przestrzeni V = R
2 definiujemy dwuliniowy funkcjonał ⟨·, ·⟩ : V
2 −> R przyjmując
⟨x, y⟩ = 2x
1y
1 + x
1y
2 + x
2y
1 + x
2y
2, dla x = [
x1x2], y = [
y1y2] ∊ V
(one są pod sobą, ale tutaj nie ma jak tego zapisać)
Znajdź jego macierz w bazie „standardowej” i sprawdź (używając m.in. kryterium
Sylvestera), że jest on iloczynem skalarnym (nie sprawdzać dwuliniowości!).
Następnie stosując ortogonalizację Gramma−Schmidta dla bazy „standardowej”(!)
jako bazy wyjściowej znajdź bazę ortogonalną przestrzeni V względem ⟨·, ·⟩,
a na koniec bazę ortonormalną V względem ⟨·, ·⟩.