Rozwiąż równania:
Nata: a) cos
x2 = 1+cosx
b) 3sinx = 2cos
2x
c) sinx−cos2x = 0
Proszę o pomoc, naprawdę tego nie rozumiem
6 wrz 18:58
Jack: podpowiedzi :
b) cos
2x = 1 − sin
2x
c) cos2x = cos
2x − sin
2x = 1 − 2sin
2x
6 wrz 19:04
Janek191:

b) 3 sin x = 2 cos
2 x
3 sin x = 2*( 1 − sin
2 x)
3 sin x = 2 − 2 sin
2 x
2 sin
2 x + 3 sin x − 2 = 0
sin x = t − 1 ≤ t ≤ 1
2 t
2 + 3 t − 2 = 0
Δ = 9 − 4*2*(−2) =9 + 16 = 25
| | − 3 − 5 | |
t = |
| = − 2 − odpada |
| | 4 | |
lub
więc
sin x = 0,5
| | π | | 5 | |
x = |
| + 2π k lub x = |
| π + 2π *k |
| | 6 | | 6 | |
k − dowolna liczba całkowita
6 wrz 19:08
Nata: @Jack Skąd się wzięło a) i c)?

@Janek191 Bardzo dziękuję za to rozwiązanie

Dlaczego x=
π6 + 2πk lub x=
56π + 2πk?
6 wrz 19:22
Adamm: Nata, ze wzoru cos2x=cos2x−sin2x
6 wrz 19:31
Adamm: sinus jest różnowartościowy na przedziałach <2πk;2π(k+1)), k∊ℤ
dlatego rozwiązując równanie mamy
x=α+2kπ lub x=π−α+2kπ
6 wrz 19:34