równanie wymierne
xyz: | | √100*5x+5 | |
5x+5x−2+5x−4+...= |
| |
| | 24 | |
gdyby ktos mogl rozwiazac to zadanko bo ja nie potrafie a mecze sie strasznie z tym
6 wrz 18:47
Janek191:
Po lewej stronie masz ciąg geometryczny nieskończony
o a1 = 5x i q = 5−2 = 0,04
6 wrz 18:49
Jack: Lewa strona = szereg geometryczny
a
1 = 5
x
| | a1 | |
Suma owego szeregu to S = |
| |
| | 1−q | |
i dziedzina szeregu to
|q| < 1
policz najpierw dziedzine, potem sume i sprawdz czy rozwiazania x naleza do dziedziny.
6 wrz 18:50
Janek191:
| | a1 | | 5x | | 25 | |
L = |
| = |
| = 5x* |
| |
| | 1 − q | | 1 − 125 | | 24 | |
6 wrz 18:50
xyz: a prawa str jak przeksztalcic?
6 wrz 20:03
Adamm: potęguj stronami
6 wrz 20:05
śliwka: pomoże mi ktoś w zadaniu?
6 wrz 20:05
xyz: jakim? :0
6 wrz 20:14
Janek191:
Pomnóż obustronnie przez 24, a następnie podnieś do potęgi 2.
6 wrz 20:16