Potęgi
Mi: Oblicz: [(6 − 11
1/2)*(6 + 11
1/2)] / (
√6−√11 −
√6+√11)
2
Proszę o pomoc, nie mogę się doliczyć
6 wrz 18:31
Jack: Licznik taki jakis, nieczytelny
6 wrz 18:34
Janek191:
.Wzory
( a − b)*(a + b) = a2 − b2
( a − b)2 = a2 − 1a*b + b2
6 wrz 18:34
Janek191:
( a − b)2 = a2 − 2a*b + b2
6 wrz 18:35
Janek191:
110,5 = √11
6 wrz 18:35
Jack: mozesz zauwazyc, ze
| | 12 − 2√11 | | (√11 − 1)2 | |
6 − √11 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
6 wrz 18:36
Janek191:
Licznik :
= 62 − 11 = 25
6 wrz 18:36
piotr: | (36−11) | |
| = 25/2 |
| (6−√11−2√36−11+ 6 + √11) | |
6 wrz 18:41
Mi: ok, licznik dobry mi wyszedł ale w mianowniku nie mogłam się doliczyć, spróbuje z tymi ułamkami
[(
√11 − 1)
2] / 2 może teraz mi wyjdzie, dzięki
6 wrz 18:42
Jack: Jesli chodzi akurat o te dzialania to tego co napisalem 18:36 nie trzeba tu wykorzystywac, bo
to nie potrzebne...
wystarczy tak :
Mianownik :
(√6−√11 − √6+√11)2 = (√6−√11)2 − 2√6−√11*√6+√11+(√6+√11)2 =
= 6 − √11 − 2√(6−√11)(6+√11) + 6 + √11 = 12 − 2√36 − 11 = 12 − 2√25 = 12 − 2*5 =
2
6 wrz 18:48
Mi: Czy ten ułamek na pewno jest dobry? Nie wiem skąd się wziął
6 wrz 18:53
Mi: aha, ok, rozumiem, nie było pytania
6 wrz 18:54
Jack: | | (√11−1)2 | |
drugi sposob −> wykorzystujac 6−√11 = |
| |
| | 2 | |
Mianownik :
| | (√11−1)2 | | (√11+1)2 | |
(√ |
| − √ |
| )2 = |
| | 2 | | 2 | |
| | √11−1 | | √11+1 | | −2 | |
= ( |
| − |
| )2 = ( |
| )2 = (−√2)2 = 2 |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
6 wrz 18:56
Mi: Dziękuję
6 wrz 18:58