Rozwiąż
Adam: Przedział (1,∞) jest dziedziną funkcji :
A. f(x)=log(x2−1)− log(1−x)
B. f(x)=log(x2−1)− log(1+x)
C.f(x)=log(1−x2)− log(1−x)
D. f(x)=log(1−x2)− log(1+x)
6 wrz 18:25
piotr: B
6 wrz 18:29
piotr: B, bo (x∊(−∞;−1)∪(1;+∞)) ∧ (x>−1)
6 wrz 18:32
Benny: Mi tu nic nie pasuje, bo oba logarytmy muszą być określone.
| | x2−1 | |
To tak samo, gdybyś stwierdził, że f(x)= |
| i dziedzina tej funkcji to R, bo przecież |
| | x−1 | |
to jest równe f(x)=x+1, tak?
6 wrz 18:34
Benny: Oj, co ja bredzę
6 wrz 18:35
Jerzy:
B)
6 wrz 19:46
piotr: mi pasuje B
6 wrz 19:48