konstrukcja+tales
Jack:

Na rysunku pokazano, jak − mając dane odcinki o długości 1 i a skonstruować odcinek o długości
x=
1a
. Mając dane odcinki o długośiach 1 i a, skonstruuj odcinki o długościach a
2 i
a
3.
6 wrz 18:21
Adamm:

x=a
2
6 wrz 18:25
Jack: to tylko tyle a a
3 
nie wiem ale przy a
2 dziwnie sie wydaje
6 wrz 18:36
Adamm: nie mam pomysłu co do a3
6 wrz 18:37
Jack: a z a2 jestes pewien? bo to wyglada po prostu jak rysunek pogladowy z tego co ja wstawilem
6 wrz 18:38
Adamm: porównaj sobie
| | x | | 1 | |
w twoim masz proporcje |
| = |
| |
| | 1 | | a | |
6 wrz 18:40
Mila:
Jest dobrze. Korzystasz z tw. Talesa.
6 wrz 18:43
Jack: oki dziekuje Adamm i Mila
a z a3 moze masz pojecie jak zrobic?
6 wrz 18:44
Adamm: skoro to konstrukcja to mogę użyć wyznaczonego już odcinka a2?
6 wrz 18:48
Mila:

a
3
Korzystasz z poprzedniej konstrukcji:
x=a
2
m||n
y=a
3
6 wrz 18:49
Adamm:

jeśli tak to mamy taki rysunek
6 wrz 18:49
Jack: to jeszcze raz serdecznie dziekuje wam wszystkim
Zrobilem tak samo jak wy, ale w poleceniu chodzilo o konstrukcje myslalem nad czyms bardziej
skomplikowanym ale jednak jest to proste
6 wrz 18:52
jc:

Zaznaczasz
1 na górze, a na dole, a na górze
otrzymujesz a
2 na dole, przenosisz na górę i masz a
3 na dole
itd. itd.
6 wrz 18:53