Kombinatoryka
maciuś klopsik: 1. Na ile sposobów możemy podzielić 11 osób na dwie grupy: sześcioosobową i pięcioosobową?
2. Na ile sposobów możemy podzielić 10 osób na dwie grupy pięcioosobowe?
3. Ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w zapisie których występuje dokładnie trzy
dziewiątki?
4. Ile jest wszystkich liczb dziewięciocyfrowych o tej własności, że suma kwadratów ich cyfr
jest równa
6?
Nie ma pojęcia jak zacząć i rozwiązać te zadania... Ktoś pomoże?
Z góry dzięki
6 wrz 18:13
maciuś klopsik: w pierwszym mi wyszło 462
6 wrz 18:38
Janek191:
1.
| | 11 ! | | 7*8*9*10*11 | |
= |
| = |
| = |
| | 6 ! * 5 ! | | 1*2*3*4*5 | |
6 wrz 18:41
6 wrz 18:42
maciuś klopsik: okej te dwa zaczaiłem

Dzięki wielkie Janek wynik w pierwszym się zgadza a drugie zrobione
analogicznie

!
6 wrz 18:45
maciuś klopsik: jednak do dwóch pozostałych nadal nie wiem jak podejść
6 wrz 18:48
Janek191:
3.
Może tak ?
9xx99x lub x999xx
6 wrz 19:18