matma
Paula: Losujemy liczbe n ze zbioru {1,2,3,4}, a nastepnie rzucamy n razy kostka. Oblicz
prawdopodobienstwo tego, ze:
a) wypadna same szostki
b) nie wypadnie ani jedna szostka
6 wrz 18:12
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
mamy |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 4 | | 6 | | 4 | | 62 | | 4 | | 63 | | 4 | | 64 | |
| | 259 | |
= |
| szansy na same szóstki |
| | 5184 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | | 52 | | 1 | | 53 | | 1 | | 54 | |
b) |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 4 | | 6 | | 4 | | 62 | | 4 | | 63 | | 4 | | 64 | |
6 wrz 19:04