matma
Paula: Basia kupiła po jednym losie na dwóch różnych loteriach. Prawdopodobieństwo wygranej na
pierwszej loterii jest równe 1/3, a na drugiej 1/4. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że Basia
kupiła:
a) dwa losy wygrywające,
b) dokładnie jeden los wygrywający
Proszę o pomoc i wytłumaczenie

Odpowiedzi;
a)1/12
b)5/12
dziękuję
6 wrz 18:06
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) P(A) = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 12 | |
6 wrz 18:15
Saris: b) Masz dwa przypadki. Albo kupuje los wygrywający na I loterii i los przegrywający na II
loterii, albo na odwrót. Masz pstwa na wylosowanie tego wygrywającego, więc automatycznie masz
też pstwo wylosowania przegrywającego [1−P(W), W−zdarzenie, że wylosowano los wygrywający]
6 wrz 18:26
Janek191:
| | 1 | | 3 | | 2 | | 1 | | 5 | |
b) P(B) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | | 12 | |
6 wrz 19:00