Pole wycinka
bas890: Kąt wpisany w koło mam miarę 45 stopni i jest oparty na łuku o długości 3π.
Oblicz pole wycinka koła wyznaczonego przez ten łuk.
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu
7 sty 15:49
jo:
Jak narysujesz koło i ten wycinek to widać że ten wycinek jest 1/4 pola całego koła. Można ten
| | 45o | | 1 | |
stosunek też obliczyć |
| = |
| ale to już raczej w trudniejszych |
| | 360o | | 4 | |
przypadkach.
długość okręgu l = 2πr
długość łuku dł = 3π
Ponieważ ten stosunek dotyczy wszystkich odpowiednich wielkości wycinka i całego koła więc:
| dł | | 1 | | 3π | |
| = |
| = |
| ⇒ r = 6 |
| l | | 4 | | 2πr | |
| | 1 | |
Ponieważ Pole wycinka to 1/4 Pola koła mamy: Pw = |
| πr2 = 9π [j2] |
| | 4 | |
7 sty 16:54
bas890: oj nie bardzo rozumiem mozna bardziej dokładniej
7 sty 17:22
jo:

Może teraz lepiej widać... ten cały wycinek jest 1/4 całego koła, czyli ta długość łuku jest
również 1/4 długości całego okręgu, itp
7 sty 17:33
bas890: aaa już rozumiem bardzo ale to bardzo dziękuje
7 sty 17:57