równanie wykładnicze
xyz: 25x−1*33x−1=6x+8
Prosiłbym o całe rozwiązanie, ponieważ próbowałem już wszystkiego...
6 wrz 17:58
Adamm: może być z logarytmami?
6 wrz 18:05
xyz: Jeżeli sie da to wolałbym bez
6 wrz 18:06
===:
2
4x−1*3
2x−1=6
8
144
x=6
9 ⇒ x=9log
1446
6 wrz 18:15
^{:
2
5x−1 * 3
3x−1 = 6
x+8
2
5x−1 * 3
3x−1 = 2
x+8 * 3
x+8 //:3
x+8
| 25x−1 * 33x−1 | |
| = 2x+8 //:25x−1 |
| 3x+8 | |
3
3x − 1 − x − 8 = 2
x + 8 − 5x + 1
3
2x−9 = 2
−4x + 9
hmmm...logarytmem bylo by latwiej
6 wrz 18:17
xyz: a jak z tego wybrnąć? z tej samiutkiej końcówki... da sie jakos wyznaczyc z tego "x"

?
6 wrz 18:20
Jack: chyba sie da, chwilke
6 wrz 18:25
Jack:
3
2x * 3
−9 = 2
−4x * 2
9 //:2
−4x
| | 3 | | 29 | | 29 | |
wiemy, ze |
| = 12 oraz, ze |
| to to samo co |
| −9} |
| | | | 3−9 | | | |
6 wrz 18:27
Jack: oj, przez przypadek wyslalo sie...ahhhh
ostatnie zdanie zignoruj.
zatem mamy
12
2x = 6
9
144
x = 6
9
i nic wiecej nie zrobimy bez logarytmu.
6 wrz 18:29