matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o rozwiązanie krok po kroku
emm:
ile wynosi
lim
n→
∞
n
n
n!
6 wrz 17:45
Adamm:
n!
lim
n→
∞
=1 ze wzoru stirlinga
n
(
)
n
√
2πn
e
więc
n
n
n
n
lim
n→
∞
= lim
n→
∞
=
n!
n
(
)
n
√
2πn
e
n
e
=lim
n→
∞
(
)
n
= lim
n→
∞
(
)
n
=
∞
n
√
2πn
1/n
e
√
2πn
1/n
6 wrz 17:50
jc:
Prościej
n
n
n
n
n
n
/n! =
...
≥ n
1
2
3
n
pierwszy czynnik = n, pozostałe czynniki ≥ 1
6 wrz 17:53
emm:
no tak.. wielkie dzięki
6 wrz 18:05
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick