Zadanie dla lepszych-matma rozsz
Szakal: Zadanie dla lepszych−matma rozsz
Mam kłopot z zadaniem, wzietym z Opernu dla Rozszerzonego.
| | 4√14 | |
Boki trojkata ABC maja długosc a=6 b=10, a promien okregu wpisanego jest rowny r = |
| |
| | 7 | |
. Wyznacz bok C
A wiec tak robilem, korzystalem ze wzorów:
P=r*p r− promien , p −polowa obdowu
oraz z
P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
porownałem to, juz nie bede podawl obnliczen i wyszedl mi taki wielomian
7c
3−112c
2+16c+3840=0
w(12)=0
czyli
(c−12)(7c
2−28c−320)=0
z pierwszego c=12 a drugiego delta wychodzi 9744, a pierwiastek z tego ok. 98,7. Obliczam z
tego x1 i i x2 , ujemne skreslam i wychodzi mi x2=~9
wiec powinno byc odpowiedzią 12 i 9, a w odpiowiedzi jest tylko 12.
Dlaczego

?
9 tez pasuje wiec nie wiem czemu w opdowiedziach jest wyrzucpoma ta odpowiedz.
Czekam na pomoc