Oblicz pole powerzchni
Dzięki: Prosze o pomoc bo mi cos nie wychodzi
x=2cost
y=2sint
t < 0 , 2π >
Moje obliczenia
x'=−2sint
y'=2cost
Pp = 2π ∫ 2sint √4 sint2 + 4 sint2 dt
wyciagam pod pierwiastkiem wspolny czynnik przed nawias i zostaje mi jedynka trygonometryczna
pomnozyć przez 4. Pierwiastek z 4 to 2. tak wiec powinno byc:
Pp= 2π ∫ 2sint x 2 dt =
2π ∫4sint dt
I teraz problem bo wyciagam 4 przed znak calki i rozwiazujac calke zostaje −cost. no i kiedy
wstawiam −4cost do calki nieoznaczonej to mi wychodzi 0 a powinno wyjsc 16 π nie wiem gdzie
robie blad prosze o rozwiazanie
6 wrz 17:41