Szkic wykresu.
Natka: f(x)=log2|x−4|
Dla jakich wartości parametru a równanie f(x)=a ma dwa pierwiastki różnych znaków ?
6 wrz 17:35
Adamm: f(x)=a, |x−4|>0, x≠4
log2|x−4|=a
log2|x−4|=log22a
|x−4|=2a
x−4=2a lub x−4=−2a
x=2a+4 lub x=−2a+4
2a+4>0, szukamy kiedy −2a+4<0
−2a<−4
2a>4
a>2
6 wrz 17:44
Natka: A można szkic jeszcze ?
6 wrz 17:47
Adamm:

narysuj log
2x, zastosuj odbicie na lewą stronę osi y, przesuń o wektor v[4;0]
6 wrz 17:55
Iryt:

Metoda graficzna:
1)
g(x)=log2|x| →T
[4,0]⇒
f(x)=log2|x−4|
f(0)=log
2|2−4|=log
2(4)=2
Równanie f(x)=a ma dwa rozwiązania o różnych znakach dla a>2
Na wykresie przykład dla a≈2.5
6 wrz 17:56
Natka: Super, dzięki

Myli mi się to odbijanie stąd pytanie o wykres
6 wrz 17:57